Dzień Hiszpański i Dzień Tapas

Ostatniego dnia maja uczniowie klasy 1a wraz z porf. A. Tobolską zorganizowali po praz pierwszy w Maczku Dzień Hiszpański i Święto Tapas. Zaprosili uczniów innych klas do zmierzenia się z pytaniami związanymi z kulturą, geografią i historią Hiszpanii oraz do spróbowania specjałów hiszpańskiej kuchni. Na barwnie ozdobionym stoisku zagościły tapas i pinchos, czyli drobne przekąski typowe dla gastronomii tego kraju, m.in. chorizo, tortilla, churros, oliwki, ser manchego, szynka jamón serrano i bezalkoholowa sangría. Świętowanie i degustację umiliły nam piosenki hiszpańskie oraz barwne dekoracje i przebrania uczniów: falbany, groszki, wachlarze i kolorowe stroje. Pomysł chyba przypadł do gustu innym klasom, gdyż szturm na stoisko przypominał nieco korridę. Na szczęście nikt nie ucierpiał, za to wszyscy dobrze się bawili. Do całego tego hiszpańskiego szaleństwa dołączył również zabłąkany przybysz, pół-Meksykanin pół-Peruwiańczyk, w kolorowym ponczo i olbrzymim sombrero, którego przyjęliśmy serdecznie, bo przecież posługuje się tym samym językiem. Może zatem w przyszłym roku Dzień Meksykański? 


Tomasz Biliński & Małgorzata Ruchała dla IVLO w Katowicach © 2006
FreshJoomlaTemplates.com
.